Vize Alırken Biyometri işlemi..

4 Aralık 2014 Perşembe


BIYOMETRI İŞLEMI
Eger diplomatik yada yeşil pasaportumuz yok ise bircok yere vize almak zorundayız..Eylul sonunda yapılan yeni bir uygulama ile de artık parmak izi verme zorunluluğumuz olustu..Turk vatandaşları Schengen ülkelerine gitmek istediğinde vize alırken mecburen ilgili konsoloslukta parmak izi vermek Biyometrik işlemi yapmak zorunda.. Nedir bu biyometrik işlem?..Aşağıda biraz bilgi topladım ve sizlerle paylaştım..



25 Eylül 2014 tarihinden itibaren, Vize Bilgi Sistemi (Visa Information System-VIS) Türkiye'de kullanılmaya başlanacaktır. VIS ilk olarak Ekim 2011'de Kuzey Afrika'da başlamış ve dünya genelindeki AB Schengen Ülkeleri'nin konsolosluk ve elçiliklerinde giderek yaygınlaşmaya başlamıştır  VIS'in amacı vize başvuru sürecini ve sınır kontrol prosedürlerini basitleştirmek ve aynı zamanda belge sahteciliği ve kimlik hırsızlığının önüne geçmektir.

VIS’in altında, tüm pasaport türleri için zorunlu parmak izi yer almaktadır. Konsolosluk bölümleri tüm vize başvuru sahiplerinden biyometrik veri –on parmağın parmak izi- almak zorundadır. Buna istinaden, tüm başvuru sahipleri, uyrukları ne olursa olsun, vize başvurusu sırasında Vize Başvuru Merkezi’ne, ve eğer istenirse, Türkiye’deki İspanya Elçiliği/İspanya Konsolosluğu’nun ilgili bölümlerine şahsen gelmeleri gerekmektedir.

 Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İsviçre, İtalya, İzlanda, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Yunanistan

Aşağıda belirtilen türdeki başvuru sahipleri parmak izi verme zorunluluğundan muaflardır (Vize Kodu'nun 13(7)'nci maddesine gore): ancak şahsen başvuru yapmaları gerekmektedir.

a.12 yaşın altındaki çocuklar; ancak şahsen başvurmaları gerekmektedir.
b.Parmak izi alınması fiziksel olarak imkansız olan kişiler. 10 parmaktan daha az sayıdaki parmağın parmak izinin alınması mümkün ise, maksimum sayıda parmak izi alınır. Fakat, bu imkansızlık durumu geçici ise, başvuru sahibinin bir sonraki başvuruda parmak izi vermesi gerekmektedir. 4(1), (2) ve (3)'ncü maddeler ile belirtilen yetkin otoriteler, bu tür geçici imkansızlıkların sebeplerinin açıklanmasını isteme hakkına sahiptir.Üye ülkeler, alım işlemi sırasında zorluklar çıkması halinde başvuru sahibinin itibarını garanti altına alacak uygun prosedürlerin varlığından emin olmalıdır.
c.Ülke ya da hükümet liderleri ve ulusal bir yönetimin üyeleri ve onlarla birlikte seyahat eden eşleri, ve üye ülkelerin hükümetlerinin veya uluslararası organizasyonların resmi bir sebeple davet ettiği ülkelerin delegeleri muaftır.
d.Hükümdarlar ve kraliyet ailesinin birinci dereceden üyeleri, üye ülkelerin hükümetleri veya uluslararası organizasyonların resmi bir sebeple davet ettikleri zamanlarda muaflardır.

Temel Prosedür

Biyometri hızlı, gizlilik çerçevesinde ve aralıksız bir işlemdir ve dijital bir parmak tarayıcıyla 10-parmak ile parmak izi taraması yapılır. Ülke temsilcilerinin gerekli görmesi halinde (*), canlı dijital bir fotoğraf da başvuru esnasında çekilecektir. Bazı ülke temsilcilikleri için (*) elektronik imza da gerekli olacaktır.

Parmak uçlarında herhangi bir şekilde süs (örneğin kına), yıpranma veya başka işaretler bulunmadığından, ve yüzde biyometrik veri vermeden önce bulunan yara veya kesiklerin iyileşimiş ya da kaybolmuş olduğundan emin olunuz, çünkü bu tür durumlar uygun parmak taraması veya fotoğraf alınmasını engelleyebilir. Bu aynı zamanda; saçlarınızın gözlerinizi kapatmaması veya yüzünüzü, saçınızı veya boynunuzu kapatabilecek şapka ya da şal takmamanız anlamına gelmektedir (aşağıda ayrıntıları verilen dini baş örtülerinin dışında).

Eğer dini sebeplerle başınızı veya boynunuzu kapatan türde aksesuarlar takıyorsanız yüzünüzün, kaşlarınızın üstünden çenenizin altına kadar yanaklarınız açık kalacak şekilde açıkça görülmesi gerekmektedir. Eğer mümkünse iki kulağınızı da göstermeniz gerekmektedir. Ayrıca fotoğraf çekimi esnasında gözlüklerinizi çıkarmalısınız.

Eğer parmak uçlarınız kesik veya hasarlı ise, Vize Başvuru Merkezi'nden rahatsızlığınız iyileştikten sonra randevu almanız önerilir.

Fiziksel olarak parmak izi taraması veremeyecek olan başvuru sahiplerinin, sebeplerini destekleyecek tıbbi bir rapor göstermeleri gerekmektedir.


SIKÇA SORULAN SORULAR – Vize Bilgi Sistemi (VIS)

Vize için biyometri alımı nedir?
Başvuru formunuz ile birlikte vereceğiniz basit ve gizlilik içerisinde tamamlanan bir işlemdir.
Kimler biyometri için başvurmalıdır?
Avrupa Ekonomik Bölgesi dışından Schengen ülkelerini ziyaret edecek yabancı vatandaşlar.
Neden başvurumun bir parçası olarak biyometri vermeliyim?
Eğer birkaç sebeb saymak gerekirse, biyometri vermek başvuru sahiplerinin kimliklerini korumaya yardımcı olur. Kişilerin kimliklerini ve seyahat durumlarını kanıtlamasını kolaylaştırır. Schengen ülkelerinin kişilerin göçü kötüye kullanmalarını ve kimlik sahtekarlığını engellemesini sağlar.
Bu işlemi nerede tamamlayabilirim?
Biyometrik bilgilerinizi Vize Başvuru Merkezi’nde başvurunuzu yaptıktan sonra verebilirsiniz.
Biyometrik bilgilerimi verdiğimde ne olacak?
Biyometrik veri alım süreci çabuk ve temiz bir işlemdir. Başvuru esnasında verilen fotoğraf ile yüz taramanız alındıktan sonra, parmaklarınızı cam bir plaka üzerine koymak suretiyle taratabilirsiniz – herhangi bir mürekkep ya da kirlilik oluşmayacaktır. Başvuru sahiplerinin itibarının, gizliliğinin ve tevazusunun korunması gerektiğinin farkındayız, ve gereken durumlarda başvuru sahipleri için gereken özel ayarlamalar yapılacaktır.
Bu işlem ne kadar sürecek?
Biyometri alım işlemi 10 dakika kadar surer. Verilerinizi kontrol ederken ufak bir bekleme süresi olabilir.
Tıbbi veya fiziksel sebeplerle özel yardımlara ihtiyaç duyan başvuru sahipleri söz konusu olduğunda ne olacak?
Eğer biyometrik verilerinin kaydedilebilmesi için siz veya özel yardıma ihtiyaç duyabilecek bir tıbbi veya fiziksel özel durumu olan bir kişi başvuru yaparsa, böyle bir özel durum ile ilgili detaylar içeren bir dilekçe veya başka bir belge getirmeli ve başvurunuz ile birlikte teslim etmelisiniz. Uygun kanıtlayıcı belgeler tedaviyi yürüten sağlık görevlisi tarafından bir dilekçe olabilir, Genel Tıbbi Konsey üyesi bir doktorun özel durum hakkında detay vermesi ve gerekli yardımları ve sebeplerini açıklaması gerekmektedir.
Biyometri vermeyi reddersem ne olur?
Eğer bir başvuru sahibi biyometri vermek için gerekli ayarlamaları yapmazsa başvurusu reddedilecektir.
Deniz aşırı ülkelerde vize/giriş izni için biyometri vermeme rağmen neden tekrar parmak izi vermem gerekiyor?
Bu deniz aşırı ülkelerde vize başvurusu yapıp sınırdan geçen kişi ile o an başvuru yapan kişinin aynı kişi olduğunu tespit edebilmek için gereklidir.
12 yaşından küçük çocukların vize başvurusu esnasında vize başvuru merkezinde şahsen olmaları gerekli midir?
Evet, 12 yaşından küçük çocukların başvuru esnasında vize başvur merkezinde olmaları zorunludur.
12-18 yaş arası çocuklar onlara eşlik eden bir yetişkin olmadan başvuru yapabilirler mi?
Hayır, 12-18 yaş grubundaki çocuklar bir ebeveyn veya bir vasi ile beraber vize başvuru merkezinde başvuru yapabilirler. Onlara eşlik eden yetişkinin biyometri kabininde biyometri işlemi alınırken onların yanında bulunması gereklidir.