Kinoa Salatası

24 Aralık 2014 Çarşamba

Yaptırdığım testlerde Demir ve B12 vitaminim eksik çıkmıştı..Doktorumun verdiği vitamin takviyeleri ile birlikte elimden geldiğince sağlıklı beslenerek değerlerimi normale döndürdüm.:))  Mümkün olduğunca besin değeri yüksek,vitaminli ve tabiki damak zevkime uygun yiyecekleri tercih ediyorum.. Bu ürünlerden biride Kinoa.. Bu gun öğlen yemeği olarak evde hazırladığım Kinoa Salatası'nı yiyeceğim.. Sizlerle de hem Kinoa hakkında biraz bilgi hemde nefis salatamın tarifini paylaşmak istedim.


- 1 su bardağı kadar haşlanmıs kinoa
- Maydonoz
- Yeşil sogan 
- Kırmızı Biber
- Dereotu 
- Baharatlar (k.biber-nane vs)
- Tuz
-Limon ve 1 cay kaşığı Z.yağı

Maydonoz,sogan,biber ve dereotunu kücük küçük doğruyoruz,Tüm malzemeyi Kinoa ile karıştırıyoruz..son olarak Z.yağı ,Tuz,Limon yada Nar ekşisi ekleyip afiyetle yiyoruz.
(Malzemelerin hepsi göz kararı siz istediğiniz sekilde ilave edebilrsiniz,farklı malzemelerde ekleyebilirsiniz) 

 Gelelim Kinoa hakkında edindiğim bilgilere ; Kinoa Latin Amerika'da 7 bin yıl önce İnkalar tarafından yetiştirilen bu bitki bizim bulgur,pirinc,arpa gibi bir tahıl türü.. Kinoa'yı İnkalar 7 bin yıl önce kullanmıs ancak Türkiye'de son 1 yıldır biliniyor..Hatta 2013 yılı Birleşmiş Milletler Tarım Örgütü tarafından “Uluslararası Kinoa Yılı” ilan edilmiş. Güney Amerika başta olmak üzere ABD ve Avrupa ülkelerinde yaygın olarak tüketilen ancak ülkemizde henüz çok kişi tarafından bilinmeyen kinoa vücut için gerekli tüm amino asitleri içermekte. Tahıl olarak kabul edilmesine karşın kinoa aslında aynı adlı bitkinin yemişlerinden elde edilmektedir. Dünya çapında gün geçtikçe popülerleşmesinin ana nedeni ise “besin değerinin” oldukça yüksek olmasıdır.. 






Birçok hastalığı önlüyor 

Tam tahıllarda genelde hayvanlarda bulunan amino asitler yok ya da yok denecek kadar azdır. Kinoa ise adeta hayvansal gıda kaynakları kadar değerli tek tahıl. Süt, yoğurt, tavuk, et gibi hayvansal ürünlerde bulunan amino asitler, ayrıca ete yakın hatta filizlendirilmişse etten bile daha kıymetli protein emilim gücü var. Buğdaydan iki misli, pirinçten de çok daha fazla tahıl içeriyor. Susam ailesinden gelen kinoa aynı zamanda bir magnezyum kaynağı. Modern çağda rafine yağlar tüketiyoruz. Bu nedenle sık sık magnezyum eksikliğiyle karşılaşıyoruz. Birçok kişi adet sancıları, ödem, şişlik, yüksek tansiyon problemi yaşıyor. Kinoa tüm bunlara birebir. Magnezyum deposu olduğu için birçok hastalığın da önüne kinoa ile geçilebiliyor.
Kinoanın en önemli özelliği yaşlanmayı geciktiriyor, cildi yıpranmaya karşı koruyor. Doku yenilenmesini sağlıyor,  Meme kanserini önleyici özelliğe sahip; kalbi de kuvvetlendiriyor. 
Besin değerleri ne? 
100 gram kinoada 372 kalori var. 5.80 gram yağ, 69 gram karbonhidrat, 6 gram lif içeriyor. Bu nedenle de yağ bakımından fakir. A, B, C, D ve K gibi neredeyse tüm vitaminleri içeren kinoada kolesterol yok. 100 gram kinoanın bazı türlerinin yüzde 20’si protein.
Kinoa zengin protein kaynağı olduğu için diyet yapanlara,vejeteryanlar, Yüksek demir içerdiği için de demir eksikliği nedeniyle kansızlık problemi yaşayanlar kinoayı sıklıkla tüketebiliyor. Kinoa kabızlık çekenlere de tavsiye ediliyor.
Kinoadan; pilav, salata,kısır, kahvaltılık yapabilirsiniz. İdeal olanı pişirmeden önce kinoayı birkaç saat suda bekletmek. Bu sayede içindeki enzimler harekete geçiyor. Kinoa, 15 dakika gibi kısa bir sürede pişiyor.  Kinoayı pirinç ve bulgurun kullanıldığı her yerde kullanabilirsiniz.

Kinoalı Dolma..


Kinoa bulgur kıvamında bir tahıl olduğu için Türk damak tadına çok uygun. Baskın bir tadı ya da kokusu yok. Kendine özgün bir aroması var. Haşlandıktan sonra salatalara eklenerek soğuk da yenilebiliyor. Aynı zamanda sebze, et, balık, tavuk gibi yemeklere hoş bir tat veriyor. Kinoa pilavdan salataya kadar birçok yemeğe yakışıyor. Çorbaların içerisine konulabiliyor. Kavurup iri iri dövüldüğünde müslilere katılabiliyor. Un haline getirilirse, kurabiye, kek, hamur işlerinde, ekmek yapımında kullanılabiliyor. Garnitür olarak ise yemeklere lezzet veriyor. Taze soğan, nar ekşisi, maydanoz, domates ile kısır gibi yapılırsa da çok lezzetli oluyor. 
Yurtdışından hemen hemen her markette bulmak mümkün,Türkiyede Macro Marketlerde satılıyor.. 

Afiyet olsun..:))