Avokado'lu Tost..

17 Aralık 2014 Çarşamba

Merhabalar;
En sevdiğim öğünlerden biridir Sabah kahvaltısı..Poğaca,börek gibi yağlı hamur işlerini sabah  saatlerinde pek tercih etmiyorum, bu yüzden de genellikle evden çıkmadan kahvaltı yapmaya dikkat ediyorum.Peynir,zeytin,yumurta,domates, salatalık  ve yeşillikler vazgecilmezim...Son zamanlarda favorim ise Avakado..
Önceleri 1-2 kez deneyip her defasında iğrenerek bıraktığım Avakado artık favori meyvelerimden..

Avokadonun faydalarını öğrendiğim zaman,bu meyveyi nasıl yiyebilirim diye internetten 1-2 tarife bakıp denedim ve tek kelime ile bayıldım..bu sabah da kendime Avokadolu tost yaptım.. Ben evdeki bayat ekmeği kullandim siz tost ekmeği ile yapabilirsiniz.. Kasarlari ve dilimledigim 3-4 dilim avokadoyu biraz tuz ekleyerek ekmeklerin arasına koydum..ekmeğin üstüne çok az yağ surdum ve tost makinasinda ustu kizarana kadar bekledim.Biraz kirmizi biber ekledim.İste sonuç...

           Kasar peynirli ve Avokadolu Tost'um


Avokadonun olgunlaşmış olanını (elde kolayca ezilebilen) kullanmak gerekir. Eğer yumuşağını bulamıyorsanız, onu birkaç gün içerisinde kolaylıkla yumuşatabilirsiniz. Yapacağınız tek şey herbirini ayrı ayrı gazete veya kese kâğıdına sarıp oda sıcaklığında bekletmektir. Birkaç gün sonra gazete kâğıdını açmadan dışından, yumuşayıp yumuşamadığını kontrol edebilirsiniz.

Avokado olgun şeftali yumşaklığında olmalı. Avokado hazırladıktan en geç birkaç saat içerisinde tüketilmelidir deniyor ancak ben 1-2 gunde tüketiyorum.Size 1-2 tane özellikle yapıp denediğim tarifleri veriyorum..Mutlaka deneyin..


Avokadonun içini bir kasık yardımı ile çıkarıyoruz,ve çatal yardımı ile eziyoruz. içine 1 diş sarımsak,zeytinyağı,tuz,limon ve istege bağlı baharat ekleyip karıstırıyoruz..


Ekmeğin üzerine sürüp afiyetle yiyoruz..İsterseniz üzerine lor peyniri de ekleyebilirsiniz..
Aynı karısıma ben közlenmiş kırmızı biber de eklemiştim.Bu da muhtesem..Hatta içine ceviz de ekleyebilirsiniz damak zevkinize göre..

Avokado'nun yumurta ile fırına verildiğinde de çok lezzetli oldugunu okudum ancak ben henuz denemedim.. omlet şeklinde yaptım ve super oldu.
fırında da eminim guzel bir lezzet çıkar ortaya..
OMLET

Avokado'nun cilt içinde cok faydalı oldugunu,hatta bircok cilt bakım ürünlerinde ve nemlendiricilerde Avokado yağının kullanıldığını da duymustum..
Bende ne zaman Avokado alsam mutlaka kabuklarını,yada 1 cay kaşığı kadar kısmını yüzüme maske yapmak için kullanıyorum..

İyice ezdiğimiz Avokadoyu yüzümüze masaj yaparak sürüyoruz.25-30 dk bekleyip yüzümüzü yıkıyoruz..O anda bile yumusaklığı ve parlaklıgı hissedebiliyorsunuz .. Kısaca bu meyvenin etinden de sütünden de ayrı ayrı faydalanıyoruz..Aşağıda bilinen diğer faydaları...


  • Zengin vitamin ve mineraller içeriği sebebiyle yetersiz beslenenler için önemlidir.
  • A, C ve E vitamini bakımından zengindir.
  • Lutein ve Glutathion gibi antioksidanlar içerir.
  • Kalp ve damar sağlığını korur. Kalp damarlarının daralması ve tıkanmasını önleyici özelliktedir.
  • Kandaki kötü kolesterolü düşürücü tekli doymamış yağlar içerir.
  • Diğer meyvelere nazaran daha fazla protein içerir.
  • Asparagin, aspartik asit, glutamin ve glutamik asit gibi serbest aminoasitlere diğer meyvelerden daha fazla oranda sahiptir.
  • Zararlı toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar.
  • Yangı giderici ve nemlendirici özelliğiyle avokado yağı egzema ve sedef sorunları için faydalıdır.
  • Üreme sisteminin sağlıklı çalışmasına katkıda bulunur.
  • Sahip olduğu doymamış yağ asitleriyle kolesterolün yükselmesini önleyici etkiye sahiptir.
  • Avokadonun yararları arasında zengin demir içeriğiyle kansızlığı önleyici etkisi de bulunur.
  • Sahip olduğu protein, vitaminler, mineraller sayesinde, küçük çocukların ve hamile kadınların sağlıklı beslenmesinde yararlıdır.
  • 100 gram avokado yaklaşık olarak 165 kaloriye sahiptir.
    Avokadoda bulunan 14 mineral hücre yenilenmesini sağlamakta. Dolayısıyla yaşlanmaya neden olan zararlı toksinleri vücuttan atarak yaşlanmayı yavaşlatmakta ve cildi yıllara karşı korumaktadır.
  • Avokado %30 oranında barındırdığı doymamış yağ miktarı nedeniyle vücuttaki kolestrolün artmasını önler. Kalp ve damar hastalıklarında doğal bir şifa kaynağıdır. Ülser üzerinde iyileştirici etkiye sahiptir.
  • Avakadonun içinde A, B1, B2, B3, B6, C, E, K vitaminleri, fosfor, magnezyum, demir, potasyum, kalsiyum ve çinko gibi mineraller bulunmaktadır.
  • Aynı zamanda mutluluk hormonu olan seratoninden ötürü ruh sağlığımıza da en az beden sağlığımıza olduğu kadar faydalıdır. İçerdiği yüksek potasyum dinçlik verir ve insanı depresyona sokan uyuşukluluk ve rehaveti üzerinden atar.
  • Bağışıklık sistemimizi güçlendiren, kandaki alkalin dengesini koruyan ve kandaki kırmızı kan hücrelerini yapan avakado aynı zamanda bir demir kaynağıdır.
  • Sevgiler....