Salep İçme Zamanı

25 Kasım 2014 Salı

Bugünlerde soğuk havalar aldı başını gidiyor...Kar ha yağdı ha yağacak.. 
Çogumuz bu soğuk havalarda hastalıklarla ugrasiyor...şu anda belki bir coğumuzun elinde de çay,kahve,ıhlamur gibi icimizi isitacak sıcak içecekler var  .
Böyle havalarda benim tercihim,  üstü tarçınla süslenmiş bir fincan Salep olur..
Kendinize yarım saatlik mola verip, kışın hem tadını çıkarmak hem de günün yorgunluğunu atabilmeniz için  haydi bir salep icelim..


Salep, orchidaceae (orkide) ailesinin birçok türünün toprakaltı yumrularından elde edilen bir baharat aslında. Kurutulan yumrular dövülerek toz haline getirilir. Elde edilen bu toz ise kullanılacak hale gelmiş olan saleptir. Salep, ülkemizde Muğla,Kastamonu ve Isparta’da yetiştirilmektedir. Dünyada ise en büyük salep üreticisi ülkeler Yunanistan ve Fransa’dır. Özellikle Maraş dondurması olarak bilinen, dondurmaya tat ve koku kazandıran, dünyada sadece Kahramanmaraş’ın dağlarında yetişen bir orkide türünden elde edilen saleptir.
Tarihçilere göre, Ortadoğu`ya özgü bir içecek olan salep, kahvenin yaygınlaşmasından önce Avrupa`da, özellikle de İngiltere`de “salep dükkânları”nda satılır, tereyağlı ekmekle birlikte servis edilirdi. Ancak, kahvenin yaygınlaşmasıyla bu gelenek zamanla yok olmuştur. Salebin kuvvet verici ve besleyici özelliği de vardır. Eski gemiciler bu nedenle, uzun seferlere çıktıklarında yanlarına mutlaka salep de alırmış, kumanyaları azaldığında 2 litre suyla birlikte kaynattıkları 30 gr toz saleple günlük enerjilerini sağlarlarmış. Sağlığımız üzerindeki faydaları yüzyıllardır bilinen salep; ishal, midebağırsak iltihaplanmaları, bronşit ve öksürüğe karşı kullanılmaktadır. Bileşiminde nişasta, şeker, misülaj ve azotlu maddeler vardır. Afrodizyak etkisi de bulunur. Kış aylarında sevilerek tüketilen sıcak içeceğin yanı sıra başta dondurma sanayii olmak üzere birçok gıda maddesinde de kullanılmaktadır.
SALEBİN FAYDALARI
Kış günlerindeki favori içeceğimiz salebin; bağırsak çalıştırmada, öksürük ve bronşitte, bağışıklık sistemini güçlendirmede faydası var. Salep müsilaj özelliği sayesinde dokular üzerinde yumuşatıcı etki yapar, dokunun üzerinde bir nevi geçici bir katman oluşturarak, dokuyu korur ve rahatlık verir. Bu nedenle özellikle öksürük tedavisinde oldukça etkili olduğu görülmektedir. Mide rahatsızlıklarında da etkili olan salep, hazmı kolaylaştırarak midenin rahatlamasını sağlıyor. Bunun yanı sıra tarçınla birlikte tüketiminde ise özellikle üst solunum yollarında oldukça etkilidir. Ancak içerdiği karbonhidrat ve şeker nedeniyle ölçülü tüketilmesi gerekir. Diyabet hastalarının tüketmesi uygun değildir.
Öksürük ve bronşit tedavisinde destek olarak kullanılabilir.
Kabızlığı önler.
Zihni güçlendirir.
Basur hastalığının tedavisinde kullanılabilir.
Adet düzensizliklerinde faydalıdır.
bağırsaktaki kurtların düşürülmesine yardımcı olur.
Vücut sıcaklığını dengeler.
En guzel Salep'in Burdur'un Bucak ilçesinde yapıldığı soyleniyor.Yolunuz düşerse Hale ve Nur pastaneleri öneriliyor ancak siz herhangi bir pastahane yada cafe de de içebilirsiniz.
Benin Salep için tercihim Sütiş ve Mado..
Evde Salep yapmak isterseniz aşağıdaki tarifi bir deneyin derim..
Malzemeler ve Yapılışı

1 çorba kaşığı buğday nişastası 

1 çorba kaşığı pirinç unu
3-4  çorba kaşığı toz şeker 
1 pk vanilya
1 parça çubuk tarçın
üzeri için toz tarçın

  • Nişasta , pirinç unu, toz şekeri  yavaş yavaş çırpıcı ile karıştırarak süt ilave edelim. Kısık ocakda pişirmeye başlayalım. Küçük bir parça çubuk tarçınıda atıp karıştırmaya devam edelim.Sürekli karıştırırken ocağımızı orta ateşe getirelim koyulaşmaya ve köpük oluşmaya başladığında vanilya ilave edelim. Sonra fincanlara koyup,üzerini tarcınla süsleyerek servis edelim..
  • Afiyet olsunn,mis olsun,sıcak olsun,içinizi ısıtsın..
  • Ha birdee Yaz olsun......:)